WK 2021

JAPSER STUYVEN WON AL DE GP JEF SCHERENS,

VOLGT STRAKS OOK HET WK IN EIGEN STAD?

Het WK wielrennen wordt in 2021 georganiseerd in Vlaanderen en de finish ligt in Leuven. Dat maakte de internationale wielerunie UCI gisteren bekend. Voor de stad Leuven is het binnenhalen van de aankomst een grote overwinning. “We zijn al een wielerstad en die status wordt nogmaals bevestigd”, zegt schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V).

 

In 2021 wordt de 100ste editie van het WK wielrennen gereden. De hoogste tijd dus voor een wielerfeestje en dat vindt zowaar plaats in Vlaanderen. De internationale wielerunie UCI maakte gisteren in het Oostenrijkse Innsbruck bekend dat de start gegeven zal worden in Antwerpen en dat de finish in Leuven zal liggen. Dat is goed nieuws voor Leuven want de stad profileert zich de laatste jaren steeds meer als een echte wielerstad.


 

”We hadden gehoopt dat Leuven een prominente plaats zou krijgen in het WK wielrennen en onze hoop is waarheid geworden”, zegt schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V). “We zijn bijzonder fier en vereerd om gaststad te zijn voor deze historische editie. We zullen al het mogelijke doen om er een fantastisch WK wielrennen van te maken, zowel voor de renners als de toeschouwers. Sportief is dit een hoogtepunt maar eigenlijk is dit het ideale scenario om Leuven nog maar eens op de kaart te zetten.”


 

Vijf aankomsten

Meer concreet zal Leuven niet één maar wel vijf aankomsten mogen ontvangen: Beloften mannen, Junioren vrouwen, Junioren mannen, Elite vrouwen en Elite mannen. Schepen Vanderheiden bevestigt dat het UCI al eens op bezoek kwam in Leuven om het parcours te bekijken maar het juiste parcours is nog niet bekend gemaakt. “De finish komt zo goed als zeker te liggen op de vest ter hoogte van de Philipssite. Dat is logisch, want qua logistiek is daar voldoende ruimte voor kleedkamers, persruimtes en andere faciliteiten”, aldus schepen Vanderheiden. Toch lekte er gisteren al één en ander uit over het parcours. Zo wachten er de renners in Leuven een aantal plaatselijke ronden van een vijftiental kilometer. Daarin komen enkele bekende hellingen aan bod zoals de Keizersberg en de Wijnpers. Er zou ook een stadshelling beklommen moeten worden, wellicht aan de kapel van Pater Damiaan. Ook de Bondgenotenlaan zou geïntegreerd worden in het parcours.


 

Primeur

Het is pas de 9e keer dat de België het WK wielrennen krijgt toegewezen. Voor Leuven is het een primeur. Het totale budget bedraagt 19 miljoen euro waarvan 1,5 miljoen euro wordt betaald door de stad Leuven. “Een investering die zonder twijfel zal renderen”, aldus schepen Vanderheiden. 

In Leuven wordt er positief gereageerd op het binnenhalen van het WK en wordt er meteen aan thuisrijder Jasper Stuyven (26) gedacht. Die won laatst nog de GP Jef Scherens en zal ongetwijfeld gemotiveerd zijn om in eigen stad een regenboogtrui te winnen. “Ik kijk er nu al naar uit. De finish ligt op honderd meter van mijn deur. Een WK in mijn eigen stad is extra speciaal”, laat Jasper Stuyven optekenen in een eerste reactie.

CONTACT

Baron August de Becker Remyplein, 52

B-3010 Kessel-Lo


info@ks-leuven.be

Copyright © Koninklijke Stoempers Club Leuven